Работим по сериозни изменения в Закона за устройство на територията. С

...
Работим по сериозни изменения в Закона за устройство на територията. С
Коментари Харесай

МРРБ подготвя сериозни промени в Закона за устройство на територията

Работим по съществени промени в Закона за устройство на територията. С тях ще ускорим процедурите, както по устройствено обмисляне, по този начин и по капиталовото планиране, одобряването на плановете, издаването на разрешенията за градеж, въвеждането в употреба и тяхното ръководство след него. Фокусирали сме в това да понижим стъпките, през които минават и вложителите, както и периодите за осъществяването на инфраструктурните обекти, да създадем електронен и транспарантен процеса на целия витален цикъл на всеки един от плановете. Това каза заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Стефан Аспарухов по време на конференцията " Digital Plovdiv ", оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

По думите му е належащо ускорено създаване на цялата осведомителна инфраструктура, залегнала в проектите на страната.

Индикативният бюджет на утвърждения за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност план за създаване на Единна осведомителна система по устройство на територията, капиталово планиране и разрешаване на строителството е към 3,5 млн. лева Предвижда се посредством системата режимите в капиталовия развой ще бъдат управлявани напълно по електронен път.

Според Аспарухов основен план за събирането и ръководството на данни е Единният обществен указател по устройствено обмисляне на територията, капиталово планиране и разрешаване на строителството. Към момента регистрите по устройство на територията били разпръснати и се поддържали в общините, регионите, регионалните администрации и Министерство на регионалното развитие.

" За да създадем пространствената основа, се опитваме да сглобим картата на България като общи устройствени проекти и това е доста сериозен труд ", сподели още той. Общините Пловдив Добрич, Ямбол и Столична община били от дребното, при които териториалният обсег на общината съвсем съвпадал със строителните граници на обитаемото място. Това ги предписание характерни териториални единици, които би следвало да се ръководят в цифровото бъдеще с фини настройки и с доста повече внимание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР